1. Πόσο κοστίζει ένα σύστημα συναγερμού για το σπίτι μου;

Το κόστος εξαρτάται από το σύστημα συναγερμού που θα επιλέξετε, αλλά και τον τρόπο εγκατάστασής του. Το σημαντικό είναι να επιλέξετε ένα αξιόπιστο σύστημα ασφάλειας που θα καλύπτει το χώρο και τις ανάγκες σας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο υπεύθυνος της εταιρείας που θα έρθει για τη μελέτη του χώρου σας πρέπει να είναι ένα άτομο με γνώσεις και εξειδίκευση, που θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια και σιγουριά.

  1. Μπορώ να συνδέσω το ήδη υπάρχον σύστημα συναγερμού με κέντρο λήψης σημάτων;

Φυσικά και μπορείτε. Πολλοί άνθρωποι μετακομίζουν σε διαμερίσματα ή μονοκατοικίες που έχουν ήδη εγκατεστημένο σύστημα ασφάλειας. Εσείς αρκεί να κάνετε μια έρευνα αγοράς και να επιλέξετε την εταιρεία που θα εμπιστευθείτε την ασφάλειά σας.

  1. Είναι απαραίτητο ένα σύστημα ασφάλειας;

Ο πιο σημαντικός και εμφανής λόγος για την εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού είναι ότι σας βοηθάει να νιώθετε πιο σίγουροι και ασφαλείς μέσα στο σπίτι σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 90% των διαρρηκτών αποφεύγουν να μπουν σε ένα χώρο, ο οποίος προστατεύεται από σύστημα συναγερμού. Επίσης, η σύνδεση του συστήματος ασφαλείας με κέντρο λήψης σημάτων σίγουρα αυξάνει το βαθμό ασφάλειας του χώρου σας, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη.

4. Τι θα συμβεί σε περίπτωση διακοπής ρεύματος;

Τα περισσότερα συστήματα ασφάλειας περιλαμβάνουν back-up μπαταρίας. Οι μπαταρίες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται σε τακτική βάση. Εφόσον οι μπαταρίες λειτουργούν κανονικά, το σύστημα συναγερμού θα εξακολουθήσει να σας παρέχει προστασία και ασφάλεια αρκετές ώρες μετά την διακοπή ρεύματος.

  1. Το κατοικίδιο μου θα δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα συναγερμού;

Τα αξιόπιστα συστήματα ασφάλειας περιλαμβάνουν ειδικό σύστημα ανίχνευσης κατοικιδίων. Ο υπεύθυνος του συστήματος συναγερμού θα σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να είστε σίγουροι για τη σωστή λειτουργία του συναγερμού σας, αλλά και για το αγαπημένο σας ζωάκι.

  1. Μπορεί ένας διαρρήκτης να εισβάλλει στο σπίτι μου σπάζοντας το τζάμι του παραθύρου;

Σε γενικές γραμμές, ναι. Όμως, οι περισσότεροι διαρρήκτες αποφεύγουν να το κάνουν λόγω του μεγάλου θορύβου που θα προκληθεί αλλά και της πιθανότητας τραυματισμού τους. Πολλά συστήματα ασφάλειας λειτουργούν και με ανιχνευτές “glass breaking”. Τα περισσότερα όμως συστήματα συναγερμού βασίζονται στους ανιχνευτές κίνησης, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάρρηξη. Συνήθως οι διαρρήκτες προτιμούν τις πόρτες για να μπουν στο σπίτι μας.

  1. Τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν αποτρεπτικά για τους διαρρήκτες;

Με μία λέξη, ναι! Τα βασικά συστήματα συναγερμού είναι σχεδιασμένα να εντοπίζουν μη αναγνωρισμένη είσοδο στο σπίτι και ύπαρξη πυρκαγιάς και να το αναφέρουν… Είναι ο φόβος του εντοπισμού και της ειδοποίησης που αποτρέπει τους διαρρήκτες. Η αναφορά της διάρρηξης αποτελείται από μία σειρήνα, ο δυνατός ήχος της οποίας θα κάνει τους περισσότερους διαρρήκτες να φύγουν τρέχοντας ή η σύνδεση με το κέντρο λήψης σημάτων κάποιας εταιρείας φύλαξης που θα σας αναφέρει ό,τι εσείς ζητήσετε να μάθετε. Για να κρατήσετε τους διαρρήκτες μακριά, πρέπει να τους προειδοποιήσετε πρώτα με την ύπαρξη του συστήματος ασφαλείας σας μέσω ενός ενδεικτικού συμβόλου στην είσοδο του σπιτιού σας, στη σειρήνα ή στα παράθυρά σας. Φυσικά, για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω πρέπει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού να καταλάβει τη σπουδαιότητα της χρήσης του συστήματος συναγερμού του και να το κάνει μέρος της καθημερινότητάς του.

  1. Ποιες βασικές συμβουλές πρέπει να ακολουθήσω για να αποτρέψω τη διάρρηξη του σπιτιού μου;

Φανταστείτε το σπίτι σας ως ένα κουτί και τις πόρτες και τα παράθυρα τα ανοίγματά του. Οι διαρρήκτες θα εισβάλλουν μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα που είναι προσβάσιμα από το ισόγειο. Το κύριο λοιπόν βήμα για να αποτρέψετε μία διάρρηξη είναι να κλείνετε και να κλειδώνετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας, όταν φεύγετε από το σπίτι. Οι εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό υλικό και να είναι εξοπλισμένα με πολλαπλές κλειδαριές. Επίσης η πόρτα εισόδου θα πρέπει απαραιτήτως να είναι εξοπλισμένη με το ειδικό «μάτι» και με κλειδαριά ασφαλείας.

  1. Το σπίτι μου έχει γίνει στόχος διαρρηκτών τρείς φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Πώς μπορώ να το σταματήσω αυτό;

Προφανώς, το σπίτι σας ελκύει τους διαρρήκτες είτε λόγω της απομακρυσμένης περιοχής που βρίσκεται, είτε λόγω του τρόπου ζωής σας είτε λόγω του τρόπου με τον οποίο προστατεύετε το σπίτι σας. Έχει γίνει λοιπόν ο αγαπημένος στόχος των διαρρηκτών. Αυτό μπορείτε να το αλλάξετε τοποθετώντας σύστημα συναγερμού, ενισχύοντας τις πόρτες και τα παράθυρά σας και επανεξετάζοντας τις συνήθειές σας. Για παράδειγμα, εάν λείπετε αρκετό διάστημα θα ήταν καλό να «χτίσετε» μία καλή σχέση με τους γείτονές σας, ώστε να ρίχνουν πότε-πότε μια ματιά στο σπίτι σας και να μαζεύουν την αλληλογραφία σας. Εάν λείπετε τη νύχτα, τοποθετήστε χρονοδιακόπτες ώστε να ανάβουν τα φώτα ή να θέτουν την τηλεόραση σε λειτουργία. Κλειδώνετε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρά σας πριν φύγετε από το σπίτι και μην ξεχνάτε ότι το σύστημα συναγερμού σας πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένο κατά την έξοδο σας από το σπίτι.